Kuinka järjestää hemmotteluilta itselle ja kavereille

Kuinka järjestää hemmotteluilta itselle ja kavereille

Nykyelämä on yhä kiireisempää ja työpäivät venyvät usein pitkiksi. Työ- ja perhe-elämän yhdistäminen voi olla haasteellista. Vapaa-aikanakin pitäisi suorittaa ja saada aikaan: käydä kursseilla, opiskella kieliä ja tietenkin siivota. Jopa nuoret ja nuoret aikuiset valittavat stressiä, sillä opiskelun ja uranrakennuksen vaatimukset ovat yhä haastavampia ja kuluttavampia. Burn out on tuttu yhä useammalle suomalaiselle tavalla tai toisella, ja lähes jokaisessa työyhteisössä ainakin joku kärsii uupumuksesta tai stressin aiheuttamasta riittämättömyyden tunteesta. Kiireisen ja stressaavan elämän keskellä rentoutuminen ja itsestä huolehtiminen on entistä tärkeämpää.

Moni unohtaa hemmotella tai pitää itsestään huolta, lähinnä ylimääräisen rahan tai ajan puutteen vuoksi. Työpaikan hektinen rytmi saattaa jäädä päälle siinä määrin, että vapaalla ollessaankin kuvittelee, ettei aikaa mihinkään ylimääräiseen yksinkertaisesti ole.

Toki elämä voi olla oikeasti kiireistä, mutta kysymys on myös prioriteettien asettamisesta. Pienet hemmotteluhetket voivat rentouttaa ja auttaa jaksamaan, joten niiden arvoa ei voi mitata rahassa. Itsensä hemmottelulle kannattaa varata aikaa, vaikka kalenteri olisi täynnä menoja. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, ja monelle hemmottelu on erityisen mieluista ja rentouttavaa silloin, kun sen jakaa hyvän ystävän seurassa.

Ohessa jaan muutamia hyväksi havaitsemiani vinkkejä, joista voi saada inspiraatiota hemmotteluhetken järjestämiseen aina konserteista kasvohoitoihin ja laskettelureissuihin.

Vinkkejä rentoutumiseen ystävien seurassa

Rentoutuksen on oltava jotain, mikä saa hetkeksi ajatukset pois kaikesta stressaavasta – työkiireistä, deadlineista, parisuhdeongelmista, perhe-elämän haasteista tai rahahuolista. Tai mikä parasta, näistä kaikista! Ensiluokkaista rentoutusta on ystävien kanssa vietetty laatuaika, eikä siihen tarvitse välttämättä haaskata tukkokaupalla rahaa. Jos rahatilanne on huono, voi luottoystävien kanssa järjestää vaikkapa saunaillan, teemabileet tai illallistuokion.

Kun kulut laittaa tasan, ei kenellekään jää liian isoa siivua maksettavaksi. Lisäksi netti on täynnä ohjeita ihanien kasvonaamioiden ja muiden kauneustuotteiden tekoon, joten niihinkään ei välttämättä tarvitse laittaa isoa rahasummaa. Esimerkiksi avokado, sokeri, kananmunanvalkuainen, kahvinporot, oliiviöljy, kurkku ja kaurahiutaleet ovat raaka-aineita, joista syntyy todella rentouttavia ja hoitavia kasvonaamioita.

Kun haluaa hemmottelua ja rentoutusta, kannattaa tehdä jotain arjesta poikkeavaa. Jos rahatilanne sallii, voi esimerkiksi syödä laadukkaassa ravintolassa, käydä elokuvissa tai vaikka muutamalla drinkillä. Konsertti tai teatteri-ilta on rentouttavaa luksusta, johon kannattaa silloin tällöin panostaa. Lisäksi monet taidenäyttelyt ovat ilmaisia, jos haluaa halvemman budjetin kulttuuririentoja. Jotkut galleriat ja museot ovat tiettyinä viikonpäivinä ilmaisia, joten paikallislehtien kulttuurisivuihin tutustuminen kannattaa.

Syvällistä rentoutusta ja hemmottelua kaivatessa voi varata kasvohoidon, hieronnan tai vaikkapa manikyyrin. Erityisesti tyttökavereiden kesken nämä ovat varsinaisia hittejä. Hemmotteleva kasvohoito tai rentouttava hieronta karistavat stressiä ja antavat voimaa arkeen. Ne hoitavat ja voimauttavat, mutta myös muistuttavat siitä, että jokainen meistä ansaitsee ainakin silloin tällöin vain ja ainoastaan laatua ja luksusta.

Monista hoitoloista voi buukata kavereille esimerkiksi viereiset hierontapöydät tai peräkkäiset ajat. Myös kampaajalla käynti tai shoppailu voivat olla mahtavaa hemmottelua ystävän seurassa. Uudessa hiustyylissä tai uusissa vaatteissa kulkeminen antaa hyvän fiiliksen, josta riittää energiaa pitkäksi aikaa. Lisäksi kaikki tietävät, että uusi tyyli voi olla myös askel uuteen elämänasenteeseen. Kun vaikeuksien jälkeen vetää huikeat saappaat jalkaansa, nostaa päänsä pystyyn ja astelee ylpeänä kadulle, voi olla lähes 100-prosenttisen varma siitä, että on kääntänyt uuden sivun elämässään.

Liikunta vähentää tunnetusti stressiä ja parantaa oloa. Liikunnallisten ystävien kesken kannattaakin varata aikaa jollekin fyysiselle harrastukselle. Ihanteellisinta olisi harrastaa jotain säännöllisesti ja käydä yhdessä vaikkapa jumpassa, joogassa, kuntosalilla tai lenkillä. Jos säännölliseen liikkumiseen ei riitä aikaa, kalenterista kannattaa varata silloin tällöin vaikkapa päivä tai pari vietettäväksi liikunnan parissa. Esimerkiksi laskettelureissu, golfkierros, jalkapallon peluu tai pyöräilypäivä irrottaa tehokkaasti arjesta. Tai kuten omalla kohdallani, blogin kirjoittaminen. Liikunnallisten elämysten jakaminen ystävien kanssa on moninkertaisesti hauskempaa ja rentouttavampaa, vaikka toisaalta etenkin perhe-elämän keskellä yksinolo on toisinaan voimauttavaa ja tarpeellista.

Tärkeintä on tehdä säännöllisesti jotain, mistä tykkää. Välillä on hyvä kokeilla myös uusia asioita, vaikkapa ystävän suosituksesta. Uudet kokemukset ja elämykset ovat hemmottelua parhaimmillaan, sillä ne luovat iloa ja muistoja. Parhaimmillaan ne myös avaavat kokonaan uusia puolia itsestä. Voi olla todella virkistävää tehdä jotain itselle uutta ja erilaista, jopa jotain, mitä ei ennen uskonut voivansa tai uskaltavansa tehdä. On hieno tunne, kun uskaltaa.

Kyse ei siis välttämättä ole laskuvarjohypystä, vaan vaikkapa punaisen hatun ostamisesta, tatuoinnista, kuumajoogasta, äänihoidosta, avantouinnista… mahdollisuuksia on miljoonia. Uuden elämyksen lisäksi käsitys omasta itsestä saattaa muuttua lopullisesti positiivisempaan ja hyväksyvämpään suuntaan. Minulle ainakin kävi niin, kun uskaltauduin kirjoittamaan blogiani. Kerron muista intohimoistani lisää täällä. Tehkää siis tekin ensi kerralla ystävienne kanssa jotain uutta ja rentouttavaa!

Sijoita omaan hyvinvointiin

Itsensä hemmottelu tulee nähdä sijoituksena omaan jaksamiseen – kun keho ja mieli ovat rentoja, jaksaa töissä tai perheen ja opintojen parissakin paremmin. Joka kuukausi voi budjetoida tulojensa mukaisen summan omiin menoihin, joiden tarkoituksena ei ole mikään muu kuin rentoutus, hemmottelu ja hauskanpito. Stressi vähentää toimintakykyä ja altistaa sairastumiselle. Niinpä sen välttäminen ja vähentäminen on kannattavaa kaikille! Stressitön elämä on kaikin tavoin parempaa ja tyydyttävämpää, sillä elämänilo katoaa arjen vaatimusten edessä yllättävän herkästi.

Hemmottelun ei tarvitse välttämättä olla kallista, vaan pienelläkin budjetilla voi järjestää jotain kivaa ja rentouttavaa. Myös kotona voi hemmotella itseään – esimerkiksi kokata jotakin eksoottista ja erilaista ruokaa, käydä vaahtokylvyssä, saunoa, sytyttää kynttilöitä, rentoutua hyvän kirjan parissa tai tehdä ihanan kasvonaamion. Varmasti ystävätkin ilahtuvat, jos kutsut heidät saunomaan ja syömään kotiisi! Kävelylenkit ystävän seurassa ovat ilmainen ja voimauttava tapa harrastaa rentouttavaa liikuntaa. Lähimetsässä on varmasti monta kalliota, joille et ole vielä kiivennyt, ja monta siimestä, joissa voi järjestää pienen piknikin ystävän seurassa!

Yksi vaihtoehto on tietenkin säästäminen. Itse olen päätynyt hankkimaan erillisen säästötilin, sillä käyttötililtä raha tuntuu häviävän turhan nopeasti. Säästämisestä kannattaa tehdä automaattista, mielellään kuukausittaista. Helpointa on laittaa kuukausittainen maksu menemään automaattisesti säästötilille esimerkiksi palkkapäivänä. Näin rahoja ei ymmärrä edes kaivata. Kun säästöjä kerryttää tarpeeksi pitkään, voi lähteä ystävien kanssa ex tempore -rantalomalle etelän lämpöön, mikäli kotimaan lomailusäät eivät miellytä. Vähemmilläkin säästöillä voi suunnata kavereiden kanssa viikonlopun viettoon mökille tai shoppailemaan vaikkapa Tampereelle. Pääasia on käydä ainakin muutaman kerran vuodessa jossakin, minne työkiireet eivät ulotu!

 

silmanlumettafi